söndag 3 juli 2011

Grunden, del 6: Kantelement och isolering

När man väl nått den slutliga nivån på det kapillärbrytande skiktet är det dags att fin-avväga nivån och placera ut kantelementen. Innan man gör detta, måste man dock se till att mäta ut exakt var plattan ska stå. Här får man utgå från någon lämplig fixpunkt. I mitt fall valde jag en punkt på husets platta som jag kunde utgå ifrån. Sedan sätter man ut stöd-brädor strax utanför plattan i varje hörn för att kunna spänna upp snören som visar plattans kanter. För att få plattan rektangulär är det viktigt att man mäter och säkerställer att diagonalerna är lika långa. När man markerat ut detta spänner man upp snören, murarsnöre eller liknande färgat snöre, för att markera plattans höjd och kanter. Lämpligt här är att spänna upp dessa 5 cm utanför den rätta storleken för att lättare kunna placera ut kantelementen sedan.




Man ser sedan till att ytan är jämn och på rätt nivå med hjälp av avvägningsinstrumentet. Detta jobb är lite tidsödande, men ack så viktigt för slutresultatet. Sedan är det dags att börja med något som syns, nämligen att placera ut kantelementen. Jag valde att arbeta med isolerade L-profiler då dessa är lätta att hantera för hand.



När sedan kantelementen är på plats är det dags att lägga ut resterande isolering. Då jag valt att använda 30 cm höga L-profiler ska det till ett extra lager isolering mitt under plattan. Ute vid kantan sparar man plats för kantbalken till plattan. Bredden på denna beror lite på vad man har tänkt att använda plattan till och vilka laster den kommer att utsättas för. För t.ex. ett garage där bilar och andra tunga saker kan förekomma kan det kanske vara lämpligt med ca 40 cm bred kantbalk. I mitt fall, då det rör sig om ett förråd, med betydligt mindre laster, valde jag att köra med en 30 cm bred kantbalk.

Inga kommentarer: