onsdag 15 juni 2011

Carporten, del 1: Grunden - planering

Hade ju hoppats att få tag i någon som kunde hjälpa till med att gjuta grunden och stomresa bygget av carporten, men det är som det är med hantverkare. Man ska vara ute i väldigt god tid och det är nästan hopplöst att få några exakta tider när saker kan göras. Eftersom jag är en alltför rastlös person för att bara sitta och vänta och inget händer så får man ta saken i egna händer. Bygget av carporten blir alltså till att genomföra för egen hand från början till slut.
Har tänkt att dokumentera det hela här för andra som kanske går i liknande tankar. Det svåraste är ju inte att göra sakerna, utan att hitta bra information kring hur saker ska göras på bästa sätt.

Till att börja med behövs ju en grund och efter en del planerande kommer det att följa denna planering:

1) Grovutstakning av området för plattan
2) Schakta bort material under plattan
3) Markduk, dränering och dagvattenledning
4) Kapillärbrytande skikt av makadam
5) Packa och jämna till
5) Placera kantelement och isolering
6) Armering
7) Gjutning

Av dessa är steg 1 gjort. Har markerat ut den slutliga höjden för plattan genom ett märke på husgrunden. Detta blir den exakta höjden att utgå ifrån sedan eftersom den inte rör sig. Har sedan satt ut käppar och vågbrädor vid några av hörnen, eller snarare ca 1-1,5 m utanför de tänkta hörnen så att man kan schakta utan att ta bort dessa.
Höjden har jag sedan mätt ut med ett vattenpass och inte vilket vattenpass som helst utan ett av de smartare jag sett. Består helt enkelt av två mindre rör med skalor på sammansatta av en slang. I denna finns vatten och principen för höjdmätningen är ju klockren, eftersom vattennivån i ett öppet system kommer att vara densamma. Med detta enkla verktyg blir även grovutstakningen riktigt noggrann. Bilden nedan visar verktyget. Det är även lite bilder på grovutstakningen. Nu ska jag jaga tag i en grävare som kan schakta av till rätt djup och sedan kan man börja med grundjobbet på riktigt.
Har förresten varit och beställt en lastbil full med material inför grundjobbet. Det blir en del och det är inget man kör hem med en släpvagn.

Vattenpass i ordets rätta bemärkelse. Klockrent och enkelt att använda!


Grovutstakning för plattan

Inga kommentarer: