lördag 25 juni 2011

Grunde, del 2: Schaktning

Gårdagen ägnades åt att schakta av för plattan som ska göras för förrådet. Har hyrt en minigrävare av Dala Hyrmaskiner. Riktigt smidiga att ha och göra med. De har fri frakt och en genomgång/körlektion ingår. Genom att gräva själv förenar man nytta med nöje, vem har inte velat testa att köra grävskopa. :-)
Lite att tänka på i början, 2 joystickar med 9 olika funktioner. Riktigt roligt när man kommer igång dock, om än jobbigare än man tror.


Nog om det, för en platta på mark bör man schakta ur för att kunna ha minst 15-20 cm makadam (dränerande lager) mellan plattan och underliggande mark. Dräneringsrör bör ligga med sin lägsta punkt 10-20 cm under plattans lägsta punkt (lite olika mått beroende på vem man frågar och var man får informationen. Notera att om du har isolering under plattan som är kapillärbrytande så kan den räknas in i dessa mått. Dräneringens underkant kommer att utgöra den teoretiskt maximala nivån för grundvatten runt plattan.


Jag har schaktat ut 20-30 cm under plattan. Djupast där dränering och dagvattenrör ska ligga. Ska nu fortsätta med att packa den underliggande botten med vibratorplatta och börja mäta ut djupen mer noggrannt för att få rätt fall på rören. Mer om detta i nästa del...

Inga kommentarer: